
Samenvatting bijeenkomst 15 mei 2023
S-TEC organiseerde maandag 15 mei 2023 een bijeenkomst voor bouw- en installatiebedrijven. Op de agenda stonden twee onderwerpen; het tekort aan technische vakmensen en de bouwregelgeving. De uitnodiging is via verschillende kanalen naar de bedrijven gegaan. Het was een goede bijeenkomst. Hieronder een korte samenvatting.
Leercirkel Sociale Innovatie en het Arbeidsmatchplatform
Wilma de Wolf en Wouter de Jong geven een introductie van het Arbeidsmatchplatform en de Leercirkel Sociale Innovatie. Het doel van dit platform is zij-instromers in de bouw- en installatiesector te bevorderen. Zij passen daarvoor skill-based matching toe. Bijvoorbeeld een bakker heeft belangrijke skills die nodig zijn om een meterwisselaar te worden: fijne motoriek, werken in stressvolle situaties, klantgerichtheid en gewend om te gaan met veiligheidsprocedures. Mensen met de juiste skills kunnen gekoppeld worden aan een bedrijf en via korte cursussen uitgroeien naar een nieuwe loopbaan.
De Sociale Leercirkel is een overleg waarbij concrete matches van werkzoekenden met bedrijven gemaakt. Er zijn goede ervaringen met het koppelen van medewerkers van het project Energievitaal aan bedrijven in Rivierenland. Kandidaten starten met eenvoudig werk en groeien door naar meer complexe taken. Dat kan ook bij een ander bedrijf. Bouwmensen, ROC Rivor en IW zorgen voor opleidingen en cursussen op maat. Zij zijn ook aangesloten op de Leercirkel. Wat er nog niet is kan ontwikkeld worden. Bedrijven zijn uitgenodigd om deel te nemen bij dit overleg. Vier keer per jaar komt de Leercirkel Sociale Innovatie samen met het bedrijfsleven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wilma de Wolf.
Meer informatie over het Arbeidsmatchplatform.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB)
Irshad HassanKhan van de Omgevingsdienst Rivierenland vertelt over de Bouwregelgeving (WKB). Belangrijke begrippen zijn “de Knip” en de gevolgklassen. De Knip – houdt in dat er voor wijzigingen die vallen onder gevolgklasse 1 een gemaakt gaat worden tussen de fase omgevingsplan en bouw. Voor de eerste fase gelden gemeentelijke en landelijke bepalingen uit de omgevingswet (zoals de planologische en welstand toets) en voor de bouwfase landelijke bepalingen voor onder andere kwaliteitscontroles en dossieropbouw. Belangrijke wijzigingen zijn de waarschuwingsplicht, de informatieplicht, de 5% regeling, het oplever- of consumentendossier en de aansprakelijkheid na oplevering. Het bepalen of iets onder gevolgklasse 1 valt is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Een goed illustratie van die bepaling is te zien in dit filmpje: Voorbeelden Gevolgklasse 1 Kwaliteitsborging – YouTube
WKB en BENG
Harmen Bouwstra en Carl-peter Goossen vertellen over de relatie tussen WKB en BENG. Carl-peter legt de relatie tussen de omgevingswet, het besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de WKB uit. Hij laat ook een aantal voorbeelden zien van huizen waarvan de verbouwing kan worden gefinancierd door de verlaging van het energiegebruik. Harmen laat enkele voorbeelden uit zijn praktijk als EP-adviseur zien van de toetsing van de BENG energieprestatie. Bepalend daarin zijn de energieprestatie indicatoren EP1, EP2, EP3 en TPjuli en het energielabel dat wordt bepaald aan de hand van EP2. Harmen noemt de toetsing al een voorbode van de WKB en weet uit ervaring hoe lastig het is om een huis foutloos op te leveren. Wat er in de praktijk misgaat zijn:
- Bouw niet uitgevoerd volgens de omgevingsvergunning
- Onvoldoende bewijslast van het bouwproces
- Onvoldoende informatie beschikbaar
- Onvoldoende woningen in gemeten
- Ontbreken van inregelrapporten
- Koperswijzigingen niet getoetst aan BENG
Als er bijvoorbeeld zonnepanelen zonder kwaliteitsverklaring worden geïnstalleerd dan moet bij de toetsing voor het rendement worden uitgegaan van veel lagere forfaitaire waarden, waardoor op papier de eisen niet meer worden gehaald.
In de tafelgesprekken na de lezing komen de volgende onderwerpen aan de orde: leges, 5% regeling, rommelen met bewijs, rommelen door kopers. De voor- en nadelen van de nieuwe wet worden besproken.
De presentaties van deze middag:
sheets Carl-Peter Goossen over WKB en BENG
sheets Harmen Bouwstra over kwaliteitsborging en BENG
Sociale Leercirkel en het Arbeidsmatchplatform
Voorbeelden Gevolgklasse 1 Kwaliteitsborging – YouTube