wachten op de uitslag

24 uur van Rivierenland; klimaat hackathon was een groot succes!

De energiesector heeft mensen nodig die de transitie gaan realiseren. Maar.. Hoe weet je als jongere dat je hier carrière kunt maken, dat er vele mogelijkheden zijn?

Op 10 en 11 november gingen zo’n 60 jongeren van verschillende scholen uit de regio aan de slag met uitdagingen van de energietransitie. 24 uur lang. Leerlingen uit het voorgezet onderwijs, mbo en hbo werkten in multidisciplinaire teams met de methode Design Thinking. Ze focussen zich op uitdagingen die werden aangedragen door het werkveld. Dit waren Alliander, Gemeente Tiel, Rabobank West-Betuwe en De Vree en Sliepen.

Aftermovie

De jongeren gingen met de uitdagingen aan de slag. Ze maakten kennis met de sectoren, leerden over de uitdagingen en ontdekten wat zij zelf hierin konden betekenen. Wie weet waar dat toe leidt als ze vervolgkeuzes maken voor hun studie of baan.

De organisatie lag in handen van S-TEC en HUB Rivierenland. Dit evenement werd mogelijk gemaakt door verschillende partijen, Studio WHY, BetuweWind, Alliander, Gemeente Tiel, Rabobank West-Betuwe en De Vree en Sliepen en deelnemende scholen de Lingeborgh, O.R.S. Lek en Linge, KWC, HAN, ROC Rivor en Lingecollege.

Jongeren van 12 tot 20 jaar gingen met elkaar in discussie. Experts werden bevraagd en ideeën getoetst. Samen gingen ze de uitdaging aan! Er werd druk gerekend maar ook gefeest. Een DJ zorgde voor beentjes van de vloer. Boven lagen er slaapzakken en de sfeer was heel gezellig. Vmbo, havo, vwo, mbo of hbo werden dreamteams. Van slapen is niet veel gekomen, maar er is veel geleerd.

Na 24 uur innoveren was het op vrijdag 11 november tijd om de oplossingen te presenteren aan de deskundige jury en andere deelnemers. De ideeën van de jongeren werden beoordeeld door deskundigen uit praktijk. In de jury zaten Lieke Lemmens, de klimaatburgemeester van Tiel, Rowin Israël van JongRES. JongRES is een initiatief dat zich inzet om de stem van de toekomst te laten klinken in de regionale energiestrategieën. Ook in de jury: Gerlach Velthoven, directeur Betuwewind en directeur Energiesamenrivierenland. Samen keken zij naar de oplossingen. Ze beoordeelden op maatschappelijke waarde, creativiteit, ‘technische’ inventiviteit en haalbaarheid.

De grote winnaar was het groepje The Green Thinkers! Ze kregen de challenge Minderen van Rabobank West-Betuwe en bedachten als oplossing de deeldag en de deelwinkel. De jury vond het idee praktisch en snel uitvoerbaar, tegelijk ook goed voor iedereen. Green Thinkers mogen naar Alliander voor een experience en kregen een taart en cadeaubonnen. We zijn natuurlijk trots op alle deelnemers en hun ideeën. Binnenkort volgt de aftermovie.

foto’s

Foto: William Hoogteyling

Aftermovie

Posted in

Laatste nieuwsberichten

ArbeidsMatchPlatform is officieel gelanceerd

Lancering DOE-Rivierenland

TalentenLab

Meeloopdag IW Midden

Lunchbijeenkomst Energieadviseurs

Input bedrijven

Ondernemers Buren gratis energie-advies

Duurzaam Ondernemers Energieteam (DOE)

Hoog bezoek in Rivierenland

Speeddaten voor een baan

Inschrijven nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.