Waarom S-TEC

In Nederland hebben we met elkaar afgesproken dat in 2050 onze hele energievoorziening duurzaam is. We gaan voor 100% groene energie. De energietransitie betekent de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas en steenkolen naar volledig groene energie.

Eén van de grote uitdagingen van de energietransitie is verwarming. In Nederland gebruiken we hiervoor veel aardgas. Dit zal volledig vervangen moeten worden door duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, groen gas of stadsverwarming op biomassa. Dat betekent o.a. dat aardgas bij nieuwbouwprojecten nu al moet worden vervangen door andere energiebronnen. Koken op gas kan eenvoudig vervangen worden door een keramische of inductiekookplaat, maar de verwarming in huis is lastiger te vervangen. En wat denk je dat er moet gebeuren met de miljoenen bestaande woningen en gebouwen om die te verduurzamen? Een gigantische klus.

Het tempo waarin de energietransitie zich voltrekt, is te laag. We gaan het doel van een 100% groene (en betaalbare) energievoorziening in 2050 niet halen als we niet gaan versnellen.

Er zijn drie grote obstakels die we met elkaar moeten oplossen:

1. Meer kennis nodig

Organisaties, bedrijven en burgers kunnen hun opgave niet overzien en missen een gevoel van urgentie. Missen kennis, hebben geen aanpak en weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp.

2. Meer energiemonteurs nodig

In Nederland, en ook in het Rivierengebied, is een sterk tekort aan geschoolde vakkrachten om de energietransitie mee mogelijk te maken. Dit tekort bedraagt in Rivierenland minimaal 25 procent. En dit tekort loopt op…

3. Meer know how & techniek nodig

Professionals en particuliere woningbezitters die aan de slag willen met verduurzaming van huizen hebben geen logische plek om praktische know how te ‘halen’. Datzelfde geldt ook technische oplossingen. Wie dichtbij huis advies en spullen kan halen om te verduurzamen, gaat eerder aan de slag.

 

De initiatiefnemers van het Smart Technology Experience Centre (S-TEC) willen jaarlijks minimaal 1.500 woningen en gebouwen in Rivierenland (laten) verduurzamen door de belemmeringen aan te pakken. Dat is S-TEC: dé plek in Rivierenland waar je kennis, arbeidskracht en techniek haalt om verder te komen met de verduurzaming van woningen en gebouwen. S-TEC is er voor particuliere woningbezitters en professionals zoals woningbouwcoöperaties, installatiebedrijven en aannemers uit de regio.

Binnen S-TEC, huis vol energie, gebeurt veel en kan veel. S-TEC is een ontmoetingsplaats, leeromgeving, kenniscentrum, projectaanjager en een inspirerende winkelvloer. Binnen S-TEC wordt het beste technische onderwijs en dito producten en diensten aangeboden. Bedrijven en burgers die wat willen met de verduurzaming van hun huis of bedrijf hoeven vanaf begin 2022 maar aan een plek te denken: S-TEC aan de Teisterbantlaan in Tiel.